keskiviikko 4. joulukuuta 2019

Tilannepäivitys syksyltä

Kesä kääntyi syksyyn ja syksy nyt jo talveenkin. Lumesta saatiinkin nauttia jo marraskuun alkupuolelta lähtien lähes koko kuukausi ennen kuin kelit heitti aivan veteläksi ja takapiha taas vihersi. Noh, aika äkkiä tilanne onneksi korjaantui ja taas olla saatu nauttia lumipeitteestä. Mitään kovinkaan erikoista ei ole meidän elämässä nyt hetkeen tapahtunut. Alle ehkä kuitenkin jokunen poiminta tältä hiljaiselta ajalta.

Elokuulla alussa päästiin jo nappailemaan hienoja syyskuvia, kun ilmeisesti loppukesän kuivuus sai mustikanvarvut hehkumaan jo hyvissä ajoin. Tästä syystä tänä vuonna ei kyllä sienestyksilläkään juuri juhlittu. Ei kantarellin kantarellia, eikä tatin tattia..



Syyskuulla Helka ja Hilda (+ kilpikonna) olivat meillä hoidossa muun porukan ollessa etelänlomalla. Hyvin sujui yhteiselo tytöillä ja minullakin onneksi sattui viimeinen viikko kesälomaa lähes täysin tälle ajankohdalle, niin oli sitten hyvin aikaa omille ja hoitolaisille. Aamut aloiteltiin aina tuplalenkeillä: ensin vanhemman sakin (Helka ja Oili) ja sitten nuorison kanssa.


Syyskuun loppupuolella oltiin Lempin kanssa Kuopiossa Koiranotkon tilalla Lappalaiskoirat ry:n päivän mittaisella lammaspaimennuskurssilla. Mielenkiintoinen osio oli myös pelkille hihnanpäille suunnatut harjoitteet lampaiden käsittelystä (mm. sorkkien leikkausta jne.) ja siitä että koitettiin lampaiden paimentamista ihmisvoimin pareittain ilman koiria. Piti saada lampaan kulkemaan tietty rata itse niitä omalla kehonkielellä ja liikkeellä ohjaamalla. Koirat pääsivät lampaille kaksi kertaa. Alkuun pienemmässäpyöröaitauksessa ja sitten isommalla pellolla poispäinajona. Lempi ei ollut aiemmin lampaiden kanssa kosketuksissa ollut (Saajomannun reissulla viime talvena oli liian paljon pakkasta lampaiden kuljetteluun, joten se reissu rajoittui vain poroihin), mutta näppärästi ja innokkaasti se heti niitä pyöröaitauksella ohjaili. Käyttäytyi myös alusta asti todella nätisti niitä kohtaan. Lempi sai toimistaan kehujakin ohjaajalta. Omistaja oli kyllä taas ajoittain hieman hukassa.. :D



Marraskuun alussa osallistuttiin Raijan ja Lempin kanssa lappalaiskoirien superviikonloppuun Koiramekassa Kuopiossa. Lempin kanssa kokeiltiin ensimmäistä kertaa rally-tokoa ja Raija oli myöskin ilmoitettu rally-tokoilemaan. Lempillä oli vähän keskittymisvaikeuksia uuden asian äärellä, mutta Raija teki hienosti. Hyvin muistui yli vuodentakaisen rallykurssin opit vielä. Iltamassa päästiin vielä vähän ex tempore tokoilemaankin, kun Raijan Luca-isä halusi luovuttaa oman vuoronsa, niin mentiin sitten paikkaamaan. Otettiin Raijalle uusia asioita: merkin kiertoa ja hyppyä. Sitten vähän luoksetuloa ja paikkamakuuta.

kuva: Tiia Eskelinen


30.11. olin avustamassa Pohjois-Savon Pystykorvakerhon lappalaiskoirajaoksen silmätarkastuksessa ja samoilla tein pääsi Raijakin tarkastuttamaan silmänsä. Jari Aho totesikin Raijan silmät edelleen täysin terveiksi.

1 kommentti: